Betegfókusz

Fizetéseken mért társadalmi megbecsülés

2017. április 29. - Ficzere Andrea


Magyarországról nézve a fű is zöldebb Ausztriában, és ezen elv mentén az orvosokat és a nővéreket, illetve a munkájukat is biztos jobban becsülik a Lajta túloldalán, vélhetnénk. Azonban mint minden, ez is relatív. És mivel a körtét a körtével, az almát pedig az almával érdemes összehasonlítani, az OECD is ennek mentén vizsgálta az egyes tagországokban az egészségügyi dolgozók fizetését: az adott ország átlagfizetéséhez viszonyítva határozták meg az egészségügyi dolgozók anyagi elismerésének a mértékét. A felmérés szerint a magyar orvosok és ápolók az átlagbérekhez viszonyítva a legkevesebbet keresők között vannak. Ez a fajta vizsgálat jó indikátora annak is, hogy mekkora a társadalmi megbecsültsége a szakmáknak.

A Magyarországra vonatkozó adatok alapján itthon egy általános orvos nagyjából a hazai átlagkereset 1,4-szeresét kapja meg hó végén, míg a szakorvosok jellemzően 1,6-szoros fizetéssel számolhatnak. Ezek az arányszámok nem a magánpraxisokra vonatkoznak, hanem az önkormányzati és közalkalmazotti bértábla adataira. A kórházi ápolók és egészségügyi szakszemélyzet tekintetében még rosszabb a helyzet, ők átlagosan a hazai átlagkereset alig 0,8-szorást kapják kézhez hó végén. Ezekkel az értékekkel Magyarország mindhárom kategóriában az utolsó helyet foglalja el az OECD tagországok rangsorában.

betegfokusz_orvosi_fizetes_01.jpg

A fenti módszertan alapján az átlagkeresethez mérten a közpénzen foglalkoztatott orvosok és ápolók közül a Mexikóban dolgozók keresik arányában a legtöbbet. Az általános orvosok esetében ez a havi átlagkereset 3,5-szörösét jelenti, míg a szakorvosok esetében a szorzó 4,6-szoros, a kórházi ápolók és szakdolgozók pedig az átlagkereset 2,4-szeresére számíthatnak.

A fentiek persze nem jelentik azt, hogy egy mexikói orvos nominális értéken többet keres, mint mondjuk egy kanadai kollégája. Sőt… Azt viszont jól mutatják az arányszámok, hogy az adott országban a kormányzat és végső soron a társadalom mennyire tartja fontosnak a munkájukat, ismeri el tevékenységüket.

Már Amerikában is a magyar orvosokkal példálóznak

Fontos kérdés, hogy a fentiek mentén mennyire érzik munkájukat és magukat megbecsültnek az adott országban dolgozó orvosok. Érdekes, hogy a fenti adatok alapján viszonylag jól megfizetett Egyesült Államokbeli doktorok miként viszonyulnak a kérdéshez. A kifejezetten frissen végzett orvosoknak és orvostanhallgatóknak szóló weboldal, a Faculty of Medicine egyik anyaga arra hívta fel nemrég a célközönség figyelmét, hogy lehetnének sokkal rosszabb helyzetben is, hiszen vannak náluk jóval kevesebbet kereső kollégák is a világon. A cikk többek között a Magyarországon praktizáló orvosok fizetését hozta fel (rossz) példának.

A cikk külön kiemeli – alighanem az OECD rangsorban elfoglalt helyünk miatt – hogy itthon nagyjából 1000 amerikai dollárnak megfelelő forintot keres egy fiatal orvos. És csak jelzésértékképpen álljon itt, hogy ezzel nominálisan még messze nem a magyar doktorok keresik a legkevesebbet. Egy kínai kórházban dolgozó orvos havi 400 amerikai dollárnyi jüan keresetre számíthat hó végén, egy kubai orvos pedig 30-50 dollár között keres havonta.

Szóval minden relatív, de ettől még küzdenünk kell a hazai kollégák lényegesen jobb anyagi elismeréséért.

A bejegyzés trackback címe:

https://betegfokusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1812465801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2017.04.30. 12:58:56

Az összevetés így hamis, a magyar egészségügyi dolgozók jövedelme ugyanis jelentős részben nem az állami fizetésből áll. Ne a fizetéseket vessék össze, hanem a jövedelmeket, beleszámítva a hálapénzt is, ami itt van, Amerikában még nincs. Mindjárt más lesz a kép.

Erika Gr 2017.05.17. 12:29:34

Gondolom ez a fizetés úgy jött, ki hogy a kórház-igazgatók és a jogi igazgatók kancellárok fizetését is hozzáadták.A valóság sokkal rosszabb vidéki egyetemi klinikán egy főorvos annyit keres, mint a LDL-s eladó. Ha ilyen jó lenne a helyzet nem lenne orvoshiány+ a munkaterhelés 2x -3x annyi, mint a fejlettebb országokban.
Az, hogy Kubában mennyit keresnek az irrelváns azt kellene nézni Svájcban mennyivel keres többet 1 szakorvos vagy főorvos mint az átlagbér.
süti beállítások módosítása