Betegfókusz

Reflektorfényben lévő és abból kikerült orvosi találmányok

2017. július 28. - Ficzere Andrea

Érdekes listát közölt a TIME magazin, amelyben a 2016-os év legjobb és legfontosabb 25 fejlesztését és találmányát listázták. A listán – talán meglepő –, de négy olyan eszköz is helyet kapott, amelyet az egészségügyi szektor használ. Párhuzamosan megjelent egy másik összegzés is, ez már a The Atlantic online felületén, amely a nélkülözhetetlen, de a reflektorfényből méltánytalanul kikerült orvosi eszközöket mutatta be neves külföldi szakértők és az olvasók választása alapján.

Kezdjük a tavalyi év Time által legfontosabbnak ítélt orvosi találmányaival, amelyek olyan eszközök mellé kerültek a listán, mint a lebegő villanykörte, a viselőjét a virtuális valóságba behelyező szemüveg, vagy a minden irányba gördülni képes autókerék.

betegfokusz_medical_inventions_20170728.jpg

A nem fontossági vagy hasznossági sorrend mentén összeállított listán első az orvosi marihuánát elgőzölő inhalátor. A toll alakú eszközzel azoknak a gyógyszertárban vény nélkül megvásárolható tablettáknak egy részét kívánják kiváltani, amelyeket egyszerű fejfájásra, vagy éppen alvászavarra szoktak marékszám szedni az emberek. Az inhalátor nem a „szokásos” módon működik, azaz a növényi részek elégetésével felszabaduló füstöt lélegzi be az ember, hanem a külön kapszulában elzárt cannabis olajat porlasztja a fejfájástól szenvedő páciens szájüregébe. A Hmbldt – az eszközt gyártó cég – szerint így a szer tényleg csak ott hat, ahol arra szükség van, és egyáltalán nem kell félni a „betépés” veszélyétől. A toll és egy adag „hatóanyag” az Egyesült Államokban 100 dollár körüli áron szerezhető be.

A listán a második orvosi találmány az érintésmentes lázmérő. Alighanem a szülők egyik legnagyobb barátja lehet az eszköz, hiszen aki már próbálta egy kisgyermek testhőmérsékletét megmérni, az pontosan tudja, mennyire nehéz a kicsiket akár csak két-három percre is nyugalomra bírni. Nem véletlenül dobtak a piacra a gyártók több hasonló, infratechnológián alapuló lázmérőt, azonban ezeknél a nyalábot sok esetben olyan helyre kell irányítani (fül és hallójárat), ami szintén nehéz feladat egy izgő-mozgó gyermek esetén. Az Arc InstaTemp ezzel szemben az emberek homlokának hőmérsékletét méri, 2,5 másodperc alatt kidobja az eredményt, és zöld-sárga-vörös LED-ek segítségével jelzi, ha baj van. Az eszközből rögtön két változat is készült, egy az egészségügyi személyzet számára, egy pedig otthoni felhasználásra. Előbbi ára 350 dollár körül mozog, míg az utóbbi kb. 40 dollárért szerezhető be.

Az összeállítás harmadik orvosi szereplője a cukorbetegségben szenvedők életét könnyíti meg, melyet „mesterséges hasnyálmirigyként” szoktak emlegetni. A MiniMed 670G egy többéves fejlesztőmunka eredménye. Az alig mobiltelefon méretű eszköz amellett, hogy 5 percenként méri viselője vércukorszintjét, az inzulint is automatikusan adagolja. A berendezés már átesett az Egyesült Államok központi gyógyszerfelügyeletének engedélyeztetési eljárásán, így széles körben elérhetővé vált a betegek számára. A 14 éven felülieknek ajánlott termék áráról egyelőre nincsenek nyilvános adatok, a becslések valahová 5.000 és 8.000 dollár közé teszik.

A lista következő tagja – a kifejezetten a gyermekek igényeire szabott, bármilyen játékszer vagy sporteszköz felkapcsolására alkalmas művégtag – egy igazi szupersztár gyógyászati segédeszköz lehet a jövőben. Az IKO névre keresztelt eszközt Carlos Arturo Torres tervezte, majd gyártotta le az első prototípust tesztelésre egy Dario nevű kisfiú számára. Az eszköz születésekor egyébként Torres éppen a LEGO kísérleti műhelyében dolgozott Dániában, nem véletlen tehát az ihletés. A termék áráról szintén nincsenek információk, de a fejlesztői bejelentések alapján már a tömeggyártás tervezésén dolgoznak a szakemberek.

Öt orvosi felfedezés, amelyről méltatlanul kevés szót ejtünk

Az elkövetkező években a korábbiakban bemutatott négy eszközről nyilván sokat fogunk még hallani, de vélhetően néhány év vagy évtized múltán ezek is felférhetnek majd a rivaldafényből méltatlanul kikerült orvosi eszközök listájára, amelyen a következő tárgyak szintén szerepelnek.

Mikor méltattuk utoljára például a sztetoszkópot, amely az egyik első olyan eszköz volt az orvosok kezében, amely összekapcsolta őket a betegekkel? Az eszköz nagyszerűségét mutatja, hogy különböző formában ugyan, de immáron több mint egy évszázada segíti a gyógyítókat a betegek diagnosztizálásában, és még ma is az orvosi hivatás egyik jelképe.

Hasonlóan fontos felfedezés volt a vércsoportok azonosítása, amelyet több mint egy évszázada használ az orvostudomány.

A lista talán legmeglepőbb szereplője az a falapocska, amelyet minden gyermek ismer, és amelyet a torok vizsgálatakor a nyelv leszorítására használnak az orvosok. A lapocska évezredek óta benne van az orvosok eszköztárában, s a mai napig a rendelők alapfelszereléséhez tartozik. Csakúgy, mint az újszülött-, és csecsemőosztályokon az inkubátorok, amelyeknek köszönhetően ma már a koraszülöttek döntő többsége jó eséllyel túlélheti a világon töltött első pár hetet, hónapot. Összehasonlításképpen: az eszköz feltalálása előtt, az 1960-as évek elején mindössze a koraszülött babák alig negyven százalékának volt esélye a legkritikusabb kezdeti időszak túlélésére.

És Ön, kedves olvasó, mit tenne fel erre a listára?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://betegfokusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5612695907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2017.07.28. 16:39:04

A Rife-féle rádiófrekvenciás kórokozó irtás lehetőségei, pl.

www.youtube.com/watch?v=rvU9JrWycFI
süti beállítások módosítása