Betegfókusz

Magunkról tanulni sosem késő: egészségértés fejlesztése az aktív felnőtt lakosság körében

2018. március 28. - Ficzere Andrea

Egy korábbi bejegyzésben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy már egészen fiatal korban el kell kezdeni a gyermekek egészségértésének fejlesztését, azonban az aktív felnőttekről és az idősekről sem szabad megfeledkeznünk. Azok, akik fejlett egészségtudattal rendelkeznek, odafigyelnek a betegségek megelőzésére, értik és megfelelő módon használják az orvosi és egészségügyi információkat, valószínűleg ritkábban és idősebb korban lesznek betegek. Ez nem csak az egészségügyi ellátórendszernek, hanem a lakosságnak is jó, hiszen a végeredmény egy sokkal egészségesebb és egészségtudatosabb társadalom. Nézzünk meg néhány példát arra vonatkozóan, milyen lehetőségeink vannak az aktív felnőtt lakosság egészségtudatosságának elmélyítésére!

resized_shutterstock_222189325_1.png

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (Euro Health Consumer Index) 35 ország egészségügyi ellátórendszerét vizsgáló adatai azt mutatják, hogy az egészségügyi költségek növekedése mellett az európai egészségügy egyre jobb eredményeket produkál, növekszik a szívbetegségek, a stroke és a rák túlélési aránya.  Ugyanakkor számos megoldatlan probléma áll még előttünk, így például az ülő életmód, a sport mellőzése, a nem megfelelő étkezési szokások, s a következményes elhízás.  Az indexből az is kiderül, hogy bizonyos országokban sem a finanszírozás, sem pedig a betegellátás nem eléggé hatékony. Ami Magyarországot illeti, európai összehasonlításban sajnos elég lesújtó képet láthatunk. A hat fő indikátort (gyógyszerellátás, közfinanszírozott egészségügy bőkezűsége, betegellátás eredményessége, betegségmegelőzés, betegjogok érvényesülése, ellátáshoz való hozzáférés) vizsgáló mutató alapján Magyarország a legrosszabb, nem megfelelő minősítést kapott. 

A fenti adatok miatt még inkább szükséges a lakosság egészségértésének fejlesztése, természetesen úgy, hogy párhuzamosan az ellátórendszer nehézségeit is igyekszünk megoldani. A fókusz az egészség minél további megőrzése, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint a már létező betegségek sikeres kezelése és gondozása.

A lakosság egészségtudatos életmódra való ösztönzésére világszerte számos megoldást kínálnak, gondoljunk csak a naponta megjelenő okoseszközökre, applikációkra, fitneszalkalmazásokra és gépekre, de legalább ennyire fontosak az otthonunkban működő okos orvosi mérőeszközök (például a vérnyomásmérők, vércukor-analizátorok stb.) is.   

Az egyre népszerűbb fitneszalkalmazások egy része a testsúlyt, a kalóriabevitelt, valamint azt is figyeli, hogy a bevitt kalóriát mennyi idő alatt sikerül ledolgozni (például a MyFitnessPal). Ugyanakkor találunk olyanokat is, amelyek konkrét edzésterveket biztosítanak, mint amilyen a The Johnson & Johnson Official 7 Minute Workout – hogy csak egyet említsünk a sok közül. A futást, ezáltal pedig a rendszeres testmozgást népszerűsítő alkalmazásokból valóban Dunát lehetne rekeszteni, de találunk közöttük olyanokat, amelyek valamilyen extra funkciójuk miatt kitűnnek a tömegből. A Spotify vagy a RockMyRun a mozgásunk tempójához igazítja a zenelistánkat, a Charity Miles-szal minden megtett mérfölddel adományt gyűjthetünk a rászorulóknak, a Strava appjával pedig nem csak versenyezhetünk a többiekkel, de segítségével közösséget is szervezhetünk.

A rendszeres testmozgást ösztönző applikációkon túl vannak más fókuszú, komolyabb, egyes betegségek kezelésében segítséget nyújtó alkalmazások is. Számos ingyenesen letölthető app érhető el például cukorbetegeknek, amelyek segítenek a megfelelő étrend kialakításában, naplóként is funkcionálnak, összekötnek más diabéteszesekkel, figyelik a vércukorszintet, vérnyomást, testsúlyt és koleszterinszintet, valamint segítenek megérteni magát a betegséget, és tippeket adnak a könnyedebb kezeléshez. Az asztmás megbetegedésben szenvedőkre is gondoltak: a WristOx2 például egy véroxigén- és pulzusmérő, hiszen az ő esetükben sokkal nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri panaszoknak, valamint a krónikus obstruktív légúti betegségnek. Az internetes csatlakozásnak és a megemelt memóriakapacitásnak köszönhetően a készülék igazi életmentőnek bizonyulhat, nemcsak a kórházakban, hanem az otthonokban is. A Valedo egy gamifikációs technológiára épített megoldás derékfájdalomtól szenvedők részére. A játékosítás segítségével a felhasználók különféle kímélő tornagyakorlatokat végezhetnek, miközben az adatokat a rendszer a digitális adattároló felhőbe továbbítja, ahol ezek az információk a kezelőorvosok számára könnyen elérhető és elemezhető adathalmazzá tömörülnek. 

A gamifikációs megoldásokat nem pusztán gyermekeknél lehet alkalmazni az egészségtudatosság fejlesztésére. Játszani sokan szeretünk, és szinte mindannyian találkoztunk már a játékosítással a digitális korban. Elég, ha a jelenleg olyan népszerű, fentebb is említett futó applikációkra gondolunk. Ezeket azért szeretjük annyira, mert általuk mérhetővé válik a teljesítményünk, amelyet ráadásul össze is tudunk hasonlítani mások eredményeivel. Versenyezhetünk saját magunkkal is: kihívásokat teljesíthetünk, amelyekért pontokat, vagy díjakat zsebelhetünk be. A játékosítás az egészségügy területén is egyre fontosabb szerepet kap.  Krónikus megbetegedések esetén alapvető, hogy a beteg megtanulja kezelni betegségét, odafigyeljen az életmódjával kapcsolatos előírásokra és a gyógyszeres kezelés betartására. Utóbbi gyakran jár nyűggel a beteg számára, hiszen folyamatos tudatosságot, következetességet és rendszerességet igényel, ami egy alkalmazás segítségével nem csak könnyebb, de élvezetesebb is.

A felhasználók kíváncsiak saját egészségügyi adataikra, amelyek mérése és begyűjtése az egyes eszközök és fejlesztések esetében mára már olyan megbízhatóvá vált, hogy a biometrikus méréseket akár az orvosok is fel tudják használni. Korábban az egészségügyben csak az orvos-beteg találkozása során tudtak méréseket végezni, ami így komoly vakfoltokat hagyott a páciensek állapotának változásában, és sokszor nem a beteg valódi, rutinszerű életvitel melletti állapotát tükrözte. A viselhető –megfelelően validált (!) - egészségügyi kiegészítőknek köszönhetően viszont előrelépést jelent, hogy az orvosok sokkal több adat alapján hozhatnak megalapozott döntést. A jelenlegi egészségügyi trend mellett - amelyre nemzetközi szinten is jellemző a munkaerőhiány -, egyre nagyobb létjogosultsága lesz a telemedicinának, amely lehetővé teszi, hogy csak indokolt esetben kerüljön sor az orvos-beteg interakcióra, és jó néhány orvosi területen teremti meg a beteg szakszerű távoli kezelésének lehetőségét.

Nem véletlen tehát, hogy fokozatosan nő a népszerűségük az okoseszközökön elérhető egészségügyi alkalmazásoknak – az utóbbi négy évben megháromszorozódott az ilyen típusú applikációkat keresők száma. A felhasználók elvárásai is egyre magasabbak, amit nem minden esetben képes az iparág azonnal teljesíteni. Ugyanakkor nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy baj esetén semmi nem pótolja az orvos-beteg találkozást, és a fenti megoldások használatát is meg kell előznie orvosi konzultációnak azon felhasználók esetén, akiknek valamilyen komolyabb betegségük, elváltozásuk, vagy rizikófaktoruk van.

 

 

           

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://betegfokusz.blog.hu/api/trackback/id/tr7213785914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása