Betegfókusz

Magunkról tanulni sosem késő: egészségértés fejlesztése az aktív felnőtt lakosság körében

2018. március 28. - Ficzere Andrea

Egy korábbi bejegyzésben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy már egészen fiatal korban el kell kezdeni a gyermekek egészségértésének fejlesztését, azonban az aktív felnőttekről és az idősekről sem szabad megfeledkeznünk. Azok, akik fejlett egészségtudattal rendelkeznek, odafigyelnek a betegségek megelőzésére, értik és megfelelő módon használják az orvosi és egészségügyi információkat, valószínűleg ritkábban és idősebb korban lesznek betegek. Ez nem csak az egészségügyi ellátórendszernek, hanem a lakosságnak is jó, hiszen a végeredmény egy sokkal egészségesebb és egészségtudatosabb társadalom. Nézzünk meg néhány példát arra vonatkozóan, milyen lehetőségeink vannak az aktív felnőtt lakosság egészségtudatosságának elmélyítésére!

resized_shutterstock_222189325_1.png

Tovább

Interjú: „Érződik az emberhiány, tisztelettel azonban sokat lehetne javítani a helyzeten”

Mostanában sokat beszélünk az egészségügy drámai (?) helyzetéről. A (közösségi) médiában általában a negatív tapasztalatokat emeljük ki, pedig a kép lényegesen árnyaltabb. Bár a dolgozók napi szinten kapnak pozitív visszajelzést a betegektől és a hozzátartozóktól, a velük szemben tanúsított magatartáson és a munkájuk megítélén bőven van még mit javítani. Az egészségügyi szakellátó személyzeten belül az ápolók azok, akik a legtöbb időt töltik a betegekkel, és leggyakrabban ők kommunikálnak a hozzátartozókkal is. Gyakorlatilag a frontvonalat jelentik, emiatt a betegek kiszolgáltatottságából és a rendszer működéséből fakadó frusztráció megnyilvánulásainak gyakori elszenvedői, ráadásul megbecsültségük méltatlanul alacsony.

resized_shutterstock_609423461.png

Tovább

Az egészségértés fejlesztését gyermekkorban kell elkezdeni

Már többször elemeztük, mennyire alacsony a magyar lakosság egészségértése. Természetesen nem pusztán hazánkban létező jelenségről van szó, és amellett, hogy ennek a bejegyzésnek a célja a figyelem felhívása a problémára, nem szeretne az absztrakció szintjén megmaradni – konkrét példákat, netán megoldási javaslatokat szeretne felsorakoztatni. Az egészségértés fejlesztését interdiszciplináris módon lehet és kell megközelíteni. A megoldás kialakításából nem vonhatja ki magát az egészségügy és az orvostársadalom sem, ugyanakkor szükséges és valahol megkerülhetetlen, hogy az oktatással karöltve közösen tegyünk kísérletet arra, hogy hosszú távú megoldást találjunk az egyre égetőbb problémára.

resized_shutterstock_662508835.png

Tovább

Engedjük be a kórházba a karácsony hangulatát!

Betegként és gyógyítóként is nehéz kórházban tölteni a karácsonyt. A betegek kiszolgáltatottabbnak, magányosabbnak érzik magukat, a gyógyító személyzetnek pedig a sokszor az átlagostól lényegesen több elvégzendő munka mellett a család hiánya is terhet jelent. Emellett számos más olyan szempontot is érdemes áttekintenünk, amelyek befolyásolják az ünnepi időszak kórházban szerzett élményeit.

shutterstock_548946472.jpg

Tovább

Science fictionből valóság: már emberi szívet is nyomtathatunk?

Hatalmas lehetőségek rejlenek a háromdimenziós nyomtatásban, amelynek fejlődése megállíthatatlan. Ma még leginkább az ipar és a gyártás számára hasznos és népszerű a technológia, de a 3D-s nyomtatás orvostechnikai fejlődése is egyre intenzívebb. A technika alkalmazásával művégtagokat nyomtathatunk, pihekönnyű műanyagot használhatunk gipsz helyett csonttörések rögzítésére, sőt, lehetőség van gyógyszer előállítására is. Hasonlóan ígéretesek az eredmények az egyik legizgalmasabb és legfiatalabb területtel kapcsolatban, a nemrégiben elindult a szövet és szervek nyomtatással is.

betegfokusz_3d_nyomtato_sziv_20171201.jpg

Tovább

Mi lenne, ha játékosítanánk az egészségügyet?

Itthon még csak most kezdünk ismerkedni a fogalommal, külföldön azonban már több országban és területen alkalmazzák ezt a megoldást. Hazánkban egyelőre inkább a nagyvállalatok fektetnek gamifikációs eszközökbe, de a nemzetközi példákból kiindulva mindenképpen érdemes elgondolkodni az egészségügyi felhasználhatóságon is. Úgy tűnik, a játékosítás szerepet kaphat az egészségügyi ismeretek elmélyítésében és talán a betegségek kezelésében is.

resized_pixel_hearts_shutterstock_701070424.png

Tovább

Beszélgessünk a gyerekekkel, igen, akár a szexről is!

Van egy terület az egészségügyön belül, ahol minden jó szándék ellenére sem sikerült előrelépni az elmúlt években, ez pedig a fiatalok szociális oktatása és szexuális felvilágosítása. Egyszerre tünet és következmény, hogy a gyermekotthonban élő gyermekek száma évről-évre nő. A megoldás felé vezető úton első lépésként fel kell hívnunk a figyelmet a problémára, de még fontosabb, hogy végre érdemben nekilássunk az életkornak megfelelő otthoni és iskolai felvilágosításnak.

resized_felvilagositas_shutterstock_523948342.png

Tovább

Gyerekek, irány az egészségügy!

Gyakori tapasztalat, hogy az orvos-beteg közötti kapcsolat minőségének javulása, vagy egy másik orvossal, ápolóval szerzett jó élmény igazi lendületet ad a gyógyulásnak. Bár az utóbbi időben sokan szólaltak meg abból a célból, hogy felhívják a figyelmet az egészségügyi dolgozók (nehéz) helyzetére és az időről időre felerősödő pályalehagyásra, úgy érzem, a beszéd már régen nem elég, cselekednünk kellene. Az írogatás és elemzés helyett konkrét lépésekre és tettekre van szüksége a magyar egészségügynek.

resized_gyerekek_shutterstock_388660693.png

Tovább

Változtassunk – értsük meg, éljünk okosabban, éljünk tovább!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire alacsony az egészségértés hazánkban. A helyzet azonban nem csak itthon, hanem globális viszonylatban is aggasztó. Az emberek többsége nem érti az egészségével, betegségével, kezelésével kapcsolatos információkat és a megelőzés fontosságát, így az esetek zömében túl későn fordul szakemberhez. A betegek és az egészségügyi ellátók közös érdeke, hogy ezen a szemléleten mihamarabb változtassunk.

resized_valtoztass_shutterstock_556808413.png

Tovább

A robotdokiké a jövő?

Egyre nagyobb teret hódítanak a mesterséges intelligencián alapuló eszközök. Ma már nem csak a kereskedelemben automatizálnak bizonyos ügyfélszolgálati feladatokat és alkalmaznak a cégek chatbotokat annak érdekében, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen az ügyfélkiszolgálás. A technológia egyre inkább terjed a világban, többek között az egészségügy területén is. Ma már számos chatbotot találunk, amelyek segítenek minket eligazodni az egészségügyi problémáinkkal kapcsolatos kérdésekben, illetve támogatják az egészségügyben is jelen lévő - bár nagyságrendjében a többi ágazathoz képest lényegesen kisebb mennyiségű - automatizálható folyamatot.

resized_chatbot_shutterstock_552655498.png

Tovább