Betegfókusz

Kell ez nekünk?

Szükségtelen rossz, vagy a magyar egészségügy egyik fontos szegmensét jelentik a magánegészségügyi szolgáltatások?

2017. június 06. - Ficzere Andrea

Ha ingyenes és magas színvonalú, akkor nem mindenki számára hozzáférhető; ha ingyenes és mindenki számára hozzáférhető, akkor nem mindig magas színvonalú; ha magas színvonalú és mindenki számára hozzáférhető, akkor nem mindig ingyenes, mi az? Igen, a magyar egészségügyi ellátás.

A 15-20 évvel ezelőtti modellhez képest jelentősen megváltozott az egészségügyi ellátórendszer, így egyre kevésbé működnek a régi beidegződések. A gyógyító technológiák rohamos fejlődése, a növekvő élettartam, az emberek szemléletének és elvárásainak megváltozása az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban mind azt erősítik, hogy egyre nagyobb a relevanciája Magyarországon is a magánfinanszírozás alapján igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásoknak. A realitás sajnos ellentmond annak az alapelvnek, miszerint mindenki számára egyenlő eséllyel, közfinanszírozásból, a legmodernebb technológiával lehet és kell az ellátást biztosítani.

betegfokusz_kell_ez_nekunk_maganegeszsegugy_20170606.jpg

Ez természetesen nem jelenti (nem jelentheti!) azt, hogy a közfinanszírozású rendszerben gyógyuló betegek ne kapják meg a lehető legmagasabb színvonalú ellátást. Csupán arról van szó, hogy egy robusztus állami rendszer nem feltétlenül képes lépést tartani a társadalmi igények növekedésével, illetve a jelenlegi forráshiány sem teremt arra lehetőséget, hogy mindenhol megfelelő számú és képzettségű szakember, illetve az elérhető legnívósabb műszerek álljanak rendelkezésre. Ma már sajnos ott tartunk, hogy két egészségügyi rendszer él egymás mellett. Egyik oldalon ott áll az egy egyre nagyobb szakemberhiánnyal küszködő, forráshiányos, de a betegek széles körét gyógyító állami egészségügyi ellátórendszer, míg a másik oldalon folyamatosan növekszik egy közvetlen díjfizetésen alapuló magánegészségügyi-ellátórendszer, amely egyre nagyobb számú, az állami rendszerben csalódott beteget lát el.

Ez így leírva nem is olyan vállalhatatlan, van azonban egy bökkenő. Ez a második rendszer sok esetben féllegális, vagy éppen teljesen illegális formában működik. Példaként említhetjük a lakásrendelőkben számla nélkül elvégzett vizsgálatokat, amelyeket sok esetben az állami kórházakban elvégzett beavatkozások követnek, amiért még külön paraszolvenciát is ad az orvosnak a beteg. Ez a fajta működés szinte mindenki számára hátrányos: nehezebb helyzetbe kerül miatta a korrekten működő magánegészségügyi szolgáltató, az állami intézmény és persze a beteg is.

A hazai magánfinanszírozású ellátási rendszer pillanatképe

Rékassy Balázs felmérése alapján a magyar magánegészségügyi szolgáltatói piac igen töredezett, számos kisszereplő jellemzi. Ugyanakkor a korábbi lakásrendelő rendszer megszűnőben van, a komolyabb, pár száz négyzetméteres, többszakmás magánrendelők veszik át ezek szerepét. Ezek között is jellemző az egy-egy szakma vezető ereje, erőssége, és az e köré épülő több „kiegészítő” szakma jelenléte.
Az orvosok nagy része „vándor-szakorvosként” a hét különböző napjain más-más magán-szakrendelőben rendel – helybe megy a potenciális fizetős beteghez. Ma még elenyésző, de növekvő számú a csak magán orvosi ellátásban dolgozó orvosok száma, hiszen az intézményi háttér valós szakmai biztonságot nyújt számukra.
A szakmai befektetők mellett pénzügyi befektetők is megjelentek a piacon az elmúlt pár évben, szerepük és jelenlétük folyamatosan növekszik.

Az egészségügyi költések mértéke a GDP-növekedés mértékét meghaladó módon növekszik, főleg a magánfinanszírozás mentén igénybe vett szolgáltatások körében. Ennek mértéke a teljes egészségügyi költések 40-45 százaléka (!), ami európai tekintetben is kiemelkedően magas.

Szerencsére nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, Európában és a világon számos helyen működik egymás mellett sikeresen a köz- és magánfinanszírozású ellátórendszer. Amennyiben nem akarunk lemaradni, feltétlenül lépnünk kell. A mikéntre a következő bejegyzésben térünk ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://betegfokusz.blog.hu/api/trackback/id/tr2612566323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flaggx 2017.06.06. 14:43:36

A munkahelyemen keresztül van magánbiztosításom egy magán "egészségközponthoz", párszor jártam is náluk, de nekem az a benyomásom, hogy amit ők csinálnak, azt te is tudod otthon, ingyen.
1. Üzemorvosi: ellátsz a falig és van vérnyomásod. Hurrá.
2. Megfázás: vegyél algofelxet és neocitrant. Kösz.
3. Bőrgyógyászat. Másfél hónap vajúdás után úgy döntöttek, hogy anyajegy eltávolítást inkább mégse vállalnának. (Van külön sebészetük. Elvileg)
Viszont asszonynak legalább írnak fogamzásgátló receptet. Az is valami.
süti beállítások módosítása