Betegfókusz

Férfi ápolók - vesszenek a nemi és társadalmi sztereotípiák!

2017. március 25. - Ficzere Andrea


Az Egyesült Államok népszámlálással foglalkozó hivatala tett közzé pár éve egy tanulmányt, mely szerint az elmúlt közel negyven évben 2,7 százalékról 9,6 százalékra emelkedett a férfi ápolók aránya az országban. A statisztikai adatok arra is kitértek, hogy nem csak a kisegítők, hanem a szakképzett ápolók között is jelentősen, közel duplájára emelkedett az „erősebbik” nem képviselőinek száma. Ez a változás talán annak is köszönhető, hogy az ápolási munka ma már nem kizárólag kiszolgáló tevékenység, hanem az egészségügy területén egyre nagyobb elismertséget kivívó szakma. Nem véletlenül nevezik ápolástudománynak, és képeznek főiskolai és egyetemi keretek között is ápolókat.

Fontos lenne ezt a szemléletet Magyarországon is elfogadtatni, hiszen a betegápolás iránt érdeklődő férfiak képzésével, majd rendszerbe való becsatornázásukkal valamelyest mérsékelni lehetne a szektort egyre inkább sújtó ápolóhiányt. Sokaknak talán idegen a gondolat, ugyanakkor a külföldi példák is mutatják, érdemes lenne a férfiakat arra bátorítani, hogy növekvő arányban képviseltessék magukat az ápolói karban, hiszen a társadalmi átalakulások – elsősorban a tartós ápolásra szoruló idősebb generáció megerősödése – miatt, egyre nagyobb igény van és lesz ápolókra. Férfiakra is.

betegfokusz_ferfi_apolo_index_01_20170325.jpg

Mi a helyzet Magyarországon?

Közel sem annyira kedvező a kép, mint az Egyesült Államokban. A legutóbbi, 2012 körül készült felmérések alapján a férfi ápolók aránya valahol 3-5 százalék között alakul hazánkban. Ezzel az aránnyal megelőzzük Lengyelországot (2 %), ellenben jelentősen elmaradunk Olaszországtól, ahol az ápolók több mint ötöde (21 %) férfi.

Arról, hogy a többi európai országban miként alakul a nemek aránya, a következő táblázat szolgál információkkal.

betegfokusz_blog_20170323.jpg
Sokakban felmerülhet a kérdés: szükség van-e egyáltalán férfiak jelenlétére az ápolói karban? Meglátásom szerint mindenképpen. Nyilvánvaló, hogy az ágyhoz kötött betegek ápolása során megfelelő fizikai erőre is szükség van, ugyanakkor talán még fontosabb szempont, hogy a férfi ápolók teljesen más attitűddel állnak a betegekhez, mint a nők. Tapasztalatom szerint sokkal racionálisabb, kevésbé anyáskodó, de legalább annyira törődő a viszonyulásuk, mindez sokszor csipetnyi humorral fűszerezve, ami nagyon sokat jelent a betegeknek. Ezzel a sokszínűséggel különleges hangulatot teremthetnek maguk körül, mely már önmagában komoly (pszichés) támogatást ad a gyógyulóknak.

A férfi ápolók markánsabb jelenléte valószínűleg akkor lesz majd hazánkban is érezhető, ha az ápolói szakma  társadalmi megbecsültségét és presztízsét úgy általában is sikerült visszaállítanunk. Addig pedig becsüljük meg azokat a női és férfi ápolókat, akik minden nehézség ellenére kitartanak, s példát jelenthetnek azoknak a fiataloknak, akikben felmerül, hogy erre a nagyon nehéz, de valódi örömöket és sikereket tartogató pályára lépnek.


A bejegyzés trackback címe:

https://betegfokusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5712369115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2017.03.25. 23:19:58

"A férfi ápolók markánsabb jelenléte valószínűleg akkor lesz majd hazánkban is érezhető, ha az ápolói szakma  társadalmi megbecsültségét és presztízsét úgy általában is sikerült visszaállítanunk. "

Szép kis mondat, jól jellemzi a patriarchális társadalmi berendezkedést. Egy szakma akkor lesz "megbecsült", ha elárasztják a férfiak. Ez pedig többnyire akkor történik meg, ha rendesen meg van fizetve. Pl. egyre több a férfi pénztáros a hiperekben, ami korábban olyan 99%-ban női meló volt, és le is volt nézve rendesen. Most ugyanaz a munka már nem is olyan ciki - mert megjelentek a pasik a színen. Pedig a munka jellege nem változott.

Flúgatlan 2017.03.26. 00:05:54

@Advanced Flight: "jól jellemzi a patriarchális társadalmi berendezkedést"

Ez csak az érem egyik oldala. A másik, hogy még mindig társadalmi elvárás, hogy a férfi keressen többet, mint a feleség. Ezért alacsony bérű munkahely férfinál sokak szemében nem elfogadható. Ez úgy is nézhető, hogy a férfiakkal szemben nagyobb az elvárás. Sok feleség nem fogadná el, hogy a férje keveset keres.

Amúgy szerintem jöjjenek a férfi ápolók, de nem bonyolítanám túl: jó a változatosság, kicsit mások, mint a nők, néha ez jobb, néha az.

2017.03.26. 07:55:00

Ismertem két férfi ápolót (kórházit).
Az egyik inkább emlékeztetett egy kissé tahó börtönőrre, a másik meg szimplán lógós volt, kerülte a munkát, ahol tudta.

jolankovacs 2017.03.26. 09:11:03

hullajelölt88
Én is ismerek férfi ápoló - tanulót. Ő is lógós egy kicsit, de még így is jobban teljesít kortársainál. Megvan benne a tudásvágy, érdeklődés és szerető segítőkészség.
Szépen eltervezte életét, de így, amikor egyetlen kis lépés választja el a valős, éles munkábaállástól, megrettent a nyomortól, amibe elindult.
Már nem itt szeretné kamatoztatni tudását.
Természetesen szakmájában szeretne dolgozni, de már Svájc, vagy valami hasonló felé kacsintgat. Szeretne boldogan, anyagi gondok nélkül élni. Számomra ez szomorú.
Ő az én fiam.

nicky77 2017.10.03. 14:18:32

Szerintem nem rosszak....de ne női osztályon . Én szeretném ha egy férfi ápoló előtt kell esetleg meztelenül feküdni . Az uzsokiban vannak és rendesek is de tényleg ne női osztályon!