Betegfókusz

Hitelesítő matricát az orvosi weboldalakra!

Életszerű gondolat ez?

2017. február 13. - Ficzere Andrea


Az elmúlt húsz évben kevés dolog hozott olyan gyökeres változásokat az orvos-beteg kapcsolatban, mint az internet térhódítása. A világhálón fellelt információkkal felvértezve a páciensek ma már teljesen másként viszonyulnak betegségükhöz és a gyógyulás folyamatához, ill. tudatosabban próbálnak részt venni saját kezelésükben. Nem ritka ugyanakkor, hogy bizonyos fórumokon olyan információkhoz jutnak, melyek jobb esetben csak idejétmúltak, rosszabb esetben valótlanok, félrevezetőek. Mivel ez utóbbi kategória komoly veszélyeket rejthet magában, adódik a kérdés: a miként lehet pontos és hiteles információkhoz juttatni a betegeket?

Az alapvetés szintjén egyszerű a válasz: olyan online felületeket kellene létrehozni, ahol orvosok, gyógyszerészek és más, az egészségügyet érintő témák specialistái által ellenőrzött információkhoz juthatnak a betegek a betegségek, a gyógyulás folyamata, a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, ill. egyéb különböző techonológiai megoldások (pl. informatikai eszközök) vonatkozásában.

hitelesito_pecsetet_az_orvosi_weboldalakra.jpg

Ma már magyar nyelven is működnek olyan weboldalak és adatbázisok, melyek megpróbálják kielégíteni az emberek egészségügyi információk iránti igényét, s szakemberek felügyelete mellett, az ő szaktudásukra támaszkodva nyújtanak információkat az érdeklődőknek. Legalábbis szeretnénk ezt hinni. A probléma az, hogy egy valóban hiteles internetes felület mellé számtalan olyan jut, amelyik innen-onnan összeollózott és sok esetben még részigazságokat sem tartalmazó információkat tár az érdeklődők elé, ill. nem ritka a marketing céllal létrehozott, sok esetben tudatosan valótlan ígéreteket tartalmazó honlap. A bajt tetézi, hogy egy laikus ezeket az oldalakat nem tudja megkülönböztetni a hiteles információkat tartalmazó, megfelelő módon ellenőrzött felületektől.

Számos példát találunk arra, hogy a betegek az észlelt tüneteikre rákeresve, az interneten található „tudásanyagokra” alapozva állítják fel saját maguk diagnózisát és öngyógyításba kezdenek. Ha a betegség banális, akkor valószínűleg nagy baj szerencsére nem származik ebből, de komolyabb elváltozás esetén fatális is lehet az időhúzás, illetve az öngyógyítási kísérlet.

Itt lép be a képbe az orvosszakma felelőssége. Valamilyen módon meg kellene óvnunk az embereket a kártékony információktól. Természetesen lehetetlen küldetés, hogy a világhálón felhalmozott összes egészségügyi tartalmat lektoráljuk, ill. a káros, megtévesztő anyagokat megjelöljük, vagy töröltessük. Ugyanakkor el kell azon gondolkodnunk, milyen megoldás találhatunk -  ha egyáltalán van megoldás - arra vonatkozóan, hogy a betegek tisztában legyenek azzal, melyek a hiteles, a szakma által is ellenőrzött oldalak, hol találhatóak hasznos, előremutató javaslatok, s melyek a marketing célú, hamisságokat, vagy féligazságokat tartalmazó, a betegeket totálisan félrevezető felületek.

Első gondolatként az jut eszembe, hogy valamilyen szűrőn kellene áteresztenünk azokat az egészségügyi és gyógyászati tartalmakat (gyógyszerekről, gyógyászati segédanyagokról, diagnosztikai lehetőségekről, műtéti beavatkozásokról, egyéb terápiás eljárásokról, egészségügyi ellátóhelyekről, stb. szóló weboldalak), melyek bárki által elérhetőek, olvashatóak, ill. megoszthatóak a közösségi felületeken. Ezt követően a megfelelő tartalommal bíró felületeket valamilyen hivatalos certifikáttal kellene ellátni, mely egyértelművé teszi az olvasó számára, hogy jó helyen jár, s elhiheti, amit olvas.

Ennek talán legkézenfekvőbb – ugyanakkor valószínűleg a legnehezebben megvalósítható – eszköze egy olyan szakmai testület felállítása lehetne, mely kidolgozza azt a módszert, ill. eljárási algortimust, mely „értékeli” a weboldalak tartalmát, ill. azok működtetőit. A felületek üzemeltetői önkéntes alapon jelentkezhetnének a weboldalak akkreditációjáért. A szigorú orvosszakmai követelményeknek megfelelő weboldal egy virtuális pecsét használatára lehetne jogosult, mely igazolná, hogy a felület valóban értékes egészségügyi és orvosi információkat nyújt. Az akkreditáció költségeit idővel az oldalakon jelentkező növekvő forgalom és az ennek kapcsán növekvő reklámbevételek kompenzálhatnák. Természetesen csak egy sikeres megmérettetést követően. Fontos, hogy az akkreditációs és ellenőrzési feltételek megalkotásában olyan szakemberek vegyenek részt, akik részrehajlás nélkül dönthetnek egy-egy weboldal akkreditációs kérelméről.

Egy ilyen rendszer bevezetése az egészségügy minden résztvevőjét segítené. A betegek hiteles információk birtokában egyeztethetnének orvosaikkal a kezelésről, felelősebben dönthetnének az őket érintő kérdésekben, s az orvosok helyzetét is megkönnyítenék a „felkészült”, nem félrevezetett betegek.

A fentieket leírva és olvasva adódik a kérdés, van-e ennek az ötletnek egyáltalán realitása. Nem tudom. Nem vagyok biztos benne, de ennek okait most nem elemezném. Egyelőre úgy gondolom, annyit tudunk tenni, s ezt mindenképpen meg kell tennünk, hogy a betegeket folyamatosan figyelmeztetjük és segítjük. Akár ezredik alkalommal is el kell mondani, mennyire veszélyesek a kizárólag regisztrációhoz kötött, az „evidence based medicin” minden elemét és feltételét nélkülöző „szakértői fórumok”, ill. a közösségi oldalakon megosztott ellenőrizetlen gondolatok, hivatkozások, álhírek, vagy féligazságok. Ezekkel a felületekkel nehéz mit kezdeni. Valószínűleg csak abban lehet szerepünk, hogy felhívjuk a betegek figyelmét ezeknek a tartalmaknak a veszélyeire, ill. arra ösztönözzük őket, hogy egészségügyi problémával mindig szakemberhez forduljanak, még akkor is, ha úgy érzik, kellő helyen és módon tájékozódtak, s teljesen biztosak abban, mi a következő lépés egészségük megvédésében, vagy betegségük leküzdésében.

S így a végére zárójelben. Én magam hiszek abban, hogy sokan vannak az interneten, s előbb-utóbb egyre többen lesznek jelen olyanok, akik igényesek a saját maguk végezte tevékenységgel kapcsolatban, akiknek fontos a minőség, a hitelesség, a betegek megfelelő tájékoztatása, s majd időt, energiát, s ha kell pénzt is áldoznak arra, hogy megfelelő referenciákat gyűjtve és közzétéve erről meggyőzzék a betegeket és a szakmát is.


A bejegyzés trackback címe:

https://betegfokusz.blog.hu/api/trackback/id/tr312254274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edygo 2017.03.10. 10:52:07

Első lépésként talán az is segítség lehet, ha a megfelelő tartalommal és publikációkkal ellátott oldalakat ajánlják a kezelőorvosok az ellátás során. Magyarországon nem sok olyan, betegek számára érthető információkkal szolgáló oldal van, ahová érdemes irányítani az érdeklődőket. Remélhetőleg a jövőben ez változni fog, de manapság gyűjtőoldal kevés van, illetve a betegszervezeti oldalak, orvosszakmai társaságok által üzemeltetett egy-egy oldal, ami a betegek számára érthető információt tartalmaz. Ezek valamilyen orvosszakmai társaság általi ajánlása már segítség lehet a kezelőorvosoknak, nővéreknek. Ez is egy szemléletformálás, hogy ezen információs oldalak ajánlása bekerüljön a tájékoztatási gyakorlatba. Ha valamelyik orvosszakmai társaság felvállalná ezek kommunikációját, biztosan az üzemeltetők is hálásak lennének, és az orvosok, nővérek dolga is könnyebb lenne annak kapcsán, mit ajánljanak a pácienseknek.
süti beállítások módosítása