Betegfókusz

A betegfókuszú ellátás bizonyítottan javítja a cukorbetegek életminőségét

2016. december 28. - Ficzere Andrea

Egy 2016-os, öt szakértő által vezetett kutatás szerint a betegfókuszú ellátással nagyban javítható a cukorbetegség kezelésének hatékonysága és a betegek általános állapota is. A kutatásban részt vevő 615 beteget arról kérdezték, milyen tájékoztatást kapnak az orvostól, ill. rendelkeznek-e az öngondoskodáshoz szükséges információkkal. Az eredmények szerint mindez meghatározó szerepet játszik a cukorbetegség eredményes kezeléséhez szükséges gyógymódok és életmód betartásában.

Az International Diabetes Federation becslése szerint a cukorbetegségben szenvedők száma a 2013-as 387 millió főről 2035-re 592 millióra nőhet. Hasonlóan növekvő trendet láthatunk számos más krónikus betegségnél is, melyek eredményes kezelése egyre fontosabb feladatunk.

shutterstock_28666027.jpg

A Joni S. Williams, Rebekah J. Walker,  Brittany L. Smalls,  Rachel Hill, és Leonard E. Egede kutatásukban azt a feltevést igyekeztek igazolni, miszerint pozitív kapcsolat van a betegfókuszú ellátás és a cukorbetegség eredményes kezelése között. A vizsgálat során 615, 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteget kérdeztek meg általános állapotukról, az elváltozás hátteréről, valamint a betegséggel és a kezeléssel kapcsolatos tájékozottságukról.

 A résztvevőknek először az alábbi hét kérdésre kellett választ adniuk korábbi tapasztalataik szerint:

  • Elég ideje van a betegeknek, hogy elmondják, miért keresték fel orvosukat?
  • Érthető válaszokat kapnak kérdéseikre?
  • Elegendő idő áll rendelkezésére orvosuknak a kérdések megválaszolására?
  • Érdeklődnek az orvosok azzal kapcsolatban, hogy vajon személyes kapcsolataiknak és életkörülményeiknek van-e ráhatása, s ha igen, milyen a betegek egészségi állapotára?
  • Úgy érezik, megkapják a kellő mennyiségű információt orvosuktól?
  • Van olyan kérdés, melyet a betegeknek nem áll módjukban feltenni?
  • Olyan mértékben vonják be a betegeket a betegségükkel kapcsolatos döntéshozatalba, amennyire ők kívánják?

A fentiek mellett a megkérdezettek az aktuális diétájukról, testmozgási szokásaikról, valamint egy huszonnégy kérdéses kérdőív keretében a cukorbetegségről szerzett ismereteikről is beszéltek. A szakértők arra szerettek volna választ kapni, van-e szignifikáns kapcsolat aközött, hogy az adott beteg ellátása milyen mértékig felel meg a betegfókuszúság szellemének, mennyire tudatosan igyekszik a beteg részt venni a saját kezelésében, és ehhez képest milyen eredményeket mutat a terápia.

A vizsgálatok eredményei szerint minél nagyobb figyelmet kap a beteg, annál jobb a fizikai és mentális állapota, köszönhetően annak, hogy a betegek igényeit és hátterét jobban figyelembe vevő betegközpontú ellátás a betegek öngondoskodását is segíti. Amennyiben tehát kellő információkkal látjuk el a pácienst, sokkal tudatosabban és felelősebben tartja az előírt diétát, ill. elhivatottabban végzi a szükséges testmozgásokat, jár el a vércukortesztekre, kezelésekre.

Az eredmények szerint tehát a betegek igényeinek és preferenciáinak figyelembevételével úgy javíthatunk a betegek életminőségén és általános állapotán, hogy közben az anyagi és az időbeli erőforrások terén is sokat takaríthatunk meg. Ehhez azonban a betegfókuszú szemlélet minden dimenziójában fejlődnünk kell: betegautonómia, betegtájékoztatás, visszajelzési lehetőségek a betegek számára – a kezelés teljes időtartama alatt. .

A bejegyzés trackback címe:

https://betegfokusz.blog.hu/api/trackback/id/tr6312064859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cuhavidéki 2017.01.02. 09:09:48

Pozitiv üzenete van a hazai diabetológiai ellátásra nézvést is. Amit meg nekünk kellene adaptálnunk, az a klinikai helyekhez való hozzáférés anyagi-szervezési feltételeinek megteremtése.
süti beállítások módosítása