Betegfókusz

„A kapcsolat gyógyít” – hirdeti az emberibb egészségügyért konferencia mottója

2016. október 10. - Ficzere Andrea

„A kapcsolat gyógyít” – hangsúlyozták az október 7-én az Uzsoki Utcai Kórházban megrendezett „PAF Az emberibb egészségügyért” konferencia előadói. A Pozitív Attitűd Formálás civilszervezet által rendezett szakmai esemény célja a szolgáltatásfejlesztés, a kórházi személyzet támogatása és a betegfókuszú egészségügy módszereinek megtárgyalása volt. A rendezvényen az előadók, illetve a szervezők képviselői arról beszélgettek, hogyan lehet sikeresebbé és valóban betegfókuszúvá tenni a magyarországi betegellátási rendszert.

Ahogy a konferencia szervezői is hangsúlyozzák, egyre többen ismerik fel a humánfejlesztés fontosságát az egészségügyben. Ide sorolják az orvosok és nővérek szakirányú továbbképzését, a különféle kutatási projektekben való részvételt, de a pszichés és kommunikációs tréningeken való önfejlesztés lehetőségét is. A cél az, hogy a kollégákat úgy támogassuk mind szakmai, mind személyiségfejlődés terén, hogy ők maguk is könnyebben, hatékonyabban segíthessenek betegeiken.

paf_konferencia.jpg(forrás: http://pafhungary.hu/konferencia.html)

„A valós odafordulás a betegekhez, a megértés és az együttérzés csak akkor jelenhet meg igazán a gyógyításban, ha a vezetés tudatosan tesz a gyógyító közösségek és a munkatársak pszichés jóllétéért, valamint emberi és szakmai kompetenciáinak fejlesztéséért”. Mivel számtalan kutatás igazolja, hogy a humánus orvoslás pozitívan hat mind a gyógyítókra, mind a betegekre, úgy vélem, egy kórházvezetőnek egyre fontosabb feladata, hogy elősegítse ennek a szemléletnek az elterjedését.

Ennek a harmonikus orvos-beteg kapcsolatnak a létrejöttében kulcsfontosságú az első találkozás, egymás szempontjainak megismerése és elfogadása, a kölcsönös bizalom megteremtése, a problémák és igények egyértelmű kifejezése. Így jöhet létre az a partnerség a két fél között, mellyel gyorsabbá, hatékonyabbá és teljesebbé válhat a gyógyítás folyamata annak köszönhetően, hogy a beteg ebben a szellemben a betegségével kapcsolatos minden fontos információt megoszt az orvosával, illetve maga is aktívan részt vesz a kezelés megtervezésében és lefolytatásában.

A mi feladatunk tehát azoknak a körülményeknek a megteremtése, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az egészségügyi személyzet valóban a betegekre tudjon fókuszálni.

A PAF-ról

A Pozitív Attitűd Formálás egy egészségügyi dolgozókból, egyetemi oktatókból, szervezetfejlesztőkből, trénerekből és médiaszakemberekből álló civil kezdeményezés, melynek tagjai egészségügyi intézményekkel közösen munkálkodnak egy emberibb magyar egészségügy kialakításán. Az egyesület ennek a missziónak a szolgálatában tréningeket és konferenciákat szervez, ahol a szakértők értékes előadások és workshopok során vitathatják meg ötleteiket, tapasztalataikat.

A PAF emellett egyes módszereket már a gyakorlatban is alkalmaz, hiszen néhány intézmény fejlesztésében már évek óta segédkezik. Ilyen kiemelkedő projektjük fut többek között a Bókay klinikán (diagnosztikai folyamat,, készség- és attitűdformáló képzések) és a Heim Pál Gyermekkórházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://betegfokusz.blog.hu/api/trackback/id/tr1011785383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása