Betegfókusz

Gondolatok az online elérhető egészségügyi tartalmakról

2017. szeptember 04. - Ficzere Andrea

Az interneten gyakorlatilag bármilyen információhoz hozzájuthatunk, csak tudnunk kell, milyen forrásból tájékozódjunk. De vajon tudjuk ezt? Tudjuk szűrni, hogy melyek a hiteles tartalmak és melyek azok, amelyek valamilyen mögöttes szándékkal születtek egészség, egészségügy, egészségtudatosság témában, vagy esetleg egyszerűen csak szakmaiatlanságuk miatt vezetnek minket félre? Nemrég indult egy kezdeményezés, az EgészségKommandó, amely az átláthatóságot és a szakmaiságot tűzte a zászlajára. 

resized_shutterstock_326179634.png

Idén februárban már volt szó erről a témáról a Betegfókusz blogon. Nevezetesen, hogy szükség lenne egy olyan rendszer kialakítására, amely objektív módon képes jelezni az adott egészséggel kapcsolatos információforrás hitelességét az olvasók felé. Úgy gondolom, hogy az egészségügyben dolgozók közös érdeke, felelőssége és feladata, hogy megvédjük a betegeket a féligazságokat, vagy valótlanságokat tartalmazó félrevezető információktól. Olyan hivatalos tanúsítványra, vagy igazolásra van szükségünk, amely segít tájékozódni ebben a hatalmas adathalmazban, s kiszűri a kártékony oldalakat, ugyanakkor egyértelműen jelzi a hiteles, szakmailag megalapozott információt tartalmazó, megfelelő referenciával bíró felületeket.  

És miért van erre szükség? Mert egy, a lakosság internetes egészségügyi információszerzéséről szóló kutatás szerint ma már az emberek csaknem kétharmada először az online térben tájékozódik, ha egészségügyi problémája van. A fiatalabb, az iskolázottabb populáció, illetve, a közösségi médiát rendszeresen használók lényegesen nagyobb arányban keresgélnek az online térben egészségügyi témában – derül ki egy 2016-os tanulmányból. Azt is megfigyelték, hogy a krónikus betegségben szenvedő nők gyakrabban használják az internetet információ-szerzésre, mint egészséges társaik, melynek hátterében persze különböző pszichés tényezők is állnak. Egy krónikus betegségben szenvedőnek ugyanis kiemelten fontos, hogy mihamarabb megtalálja a választ az őt feszítő, egészségével kapcsolatos kérdésre, amelyre első pillantásra jó megoldásnak tűnhet az internet. A betegséggel kapcsolatos szorongásai pedig olyan (ál)magyarázatokat, vagy megoldásokat is elhitetnek vele, melyek szakmailag ugyan nem megalapozottak, viszont biztos és esetenként gyors gyógyulást ígérnek.

A weboldalak hitelesítése mellett legalább ilyen fontos a kezelőorvos hozzáállása. Az orvosnak – ha van erre ideje és energiája – érdemes feltérképeznie, hogy a betege milyen információszerzési szokásokkal rendelkezik: pontosan honnan tájékozódik, illetve milyen mértékben használja ebből a célból az internetet. Ezt követően tájékoztatnia kell a beteget a betegségével kapcsolatos legfontosabb adatokról (diagnosztikai módszerek, kezelési lehetőségek, lefolyás várható időtartama, a gyógyulási folyamat legvalószínűbb szcenáriója stb.), s csak ez után jöhet szóba az, hogy amennyiben a beteg igényli, hiteles online forrásokat ajánl további információszerzés céljából. Így, mivel a beteg a leghitelesebb helyről jutott adatokhoz, nyilvánvalóan nem lesz rászorulva az internetes – esetlegesen kapkodó, kétségbeesett - kutakodásra, hanem bízva az őt kezelő orvos javaslatában, valóban csak azokat az oldalakat keresi fel, amelyek számára hasznos plusz információval rendelkeznek.

Örülök az EgészségKommandó kezdeményezésének, még akkor is, ha nagyon nehéz feladatot vállaltak magukra. Az interneten fellelhető egészségügyi témájú oldalak objektív módon, megfelelő indikátorok mentén történő átvilágítása nem egyszerű kérdés. Megfelelő szaktudású, széles szakmai referenciát felmutató szakemberekre lesz szükségük, akik elhivatottak, sőt bátrak, hiszen nem lesz könnyű dolguk, mivel egy-egy portál működése mögött számtalan olyan szempont is fellelhető, amely nem biztos, hogy a tisztánlátást és a valódi hiteles tájékoztatást célozza meg. Lesznek ellenérdekeltségek, konfrontációk, de akkor is hiszem, hogy eljött az idő arra, hogy a nívós, kizárólag a szakmaiságot szem előtt tartó, illetve a betegeket segítő felületeket élesen elkülönítsük a félrevezető, megtévesztő, esetleg elsősorban marketingtevékenységet és termékértékesítést végző oldalaktól.

A bejegyzés trackback címe:

https://betegfokusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5912802458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AKUT Szakasz 2017.09.05. 04:29:47

Szakmailag mindenképpen nagyszerű előrelépésnek tartom az eü témával foglalkozó oldalak hitelesítését. Számtalanszor fordul elő, hogy egy-egy beteg az interneten nyert információkra hagyatkozik, még akkor is, ha azok az információk nem biztos, hogy hiteles forrásból származnak. Az ilyen jellegű dezinformációk sokszor komoly károkat tudnak okozni, a panaszaira gyógymódot kereső laikus ember -esetlegesen meglévő - további kórfolyamatában. Ezeket a károkat, akár tovább progrediált betegségeket, később egy értő klinikai környezetben, csak hosszú idő elteltével, több szakember bevonásával lehetséges helyrehozni. Mindenképpen pozitívnak tartom az ötletet és maximálisan egyetértek vele.
süti beállítások módosítása