Betegfókusz

Gyermekmegőrző a kórházban – így válhatnak valóban családbaráttá a kórházak

2016. október 12. - Ficzere Andrea

A betegeknek, látogatóknak és nem utolsó sorban a kórházi dolgozóknak is komoly nehézséget jelent, hogy vizsgálat, látogatás vagy műszak alatt hogyan gondoskodhatnak gyermekük biztonságáról és szórakozásáról. Egy kórházban természetesen a gyógyulás elősegítése a legfontosabb cél, azonban ugyanúgy feladatunk figyelni minden egyéb, a betegek vagy a dolgozók komfortját javító szempontra is. Hogy ezzel a fajta betegfókuszú szemlélettel milyen eredményeket érhetünk el, jól mutatja az Uzsoki Utcai Kórház gyermekmegőrzőjének példája is.

Kétgyermekes anyaként saját tapasztalatomból is tudom, mekkora gondot jelent a kisgyermekes szülőknek, hogy csemetéjüket biztonságban tudják, amikor valamilyen adminisztrációs, vásárlási vagy egyéb feladatot kell intézniük. Nincs ez másként a kórházakban sem. Amíg a szülő kezelésen esik át, esetleg rokonát, barátját látogatja meg, nem hagyhatja magára gyermekét egy idegenekkel teli váróban, ahol teljes csendben kellene ülnie a gyermeknek, akár órákon át.

dsc_1280_2.jpg

Ezzel a problémával naponta találkozunk az egészségügyi intézményekben, pedig a megoldás egyszerű: gyermekmegőrzőkre van szükség a kórházakban is. Ma már egyre több boltban, plázában, sőt irodában működő cégnél találunk játszósarkot, gyermekmegőrzőt, játszóházat. Nemzetközi szinten is számos példát látunk arra, hogy a nagyobb cégek gyermekmegőrzők létrehozásával igyekszenek megkönnyíteni munkavállalóik munkahelyi életét . A Forbes magazin már 2010-ben ranglistát készített a legjobbnak ítélt munkahelyekről, a százas listán pedig majdnem minden harmadik cég kínált ilyen lehetőséget.

Úgy gondolom, hogy bár nem ez a legégetőbb probléma egy kórház, vagy rendelő életében, mégis figyelmet kell fordítaniuk ezekre az igényekre, hiszen egy gyermekmegőrző létrehozásával nagy lépést tehetünk előre a gyógyítás hatékonysága és komfortja terén. Erről szól a betegfókuszú szemlélet az egészségügyben: a szigorúan vett betegellátáson túl meglátni és teljesíteni a betegek és a hozzátartozók kéréseit, esetleg hangosan meg sem fogalmazott igényeit.

Köztudott, hogy az orvosok, nővérek és a kórházak teljes személyzete túlterhelt. A napi 12-15 óra munka mellett pedig természetesen a gyermekükről is gondoskodniuk kell, de mit tehetnek, ha aktuálisan sem párjuk, sem más hozzátartozójuk nem tud vigyázni a gyermekre. A betegeknél is rendszeres gond, hogy bár vizsgálatra vagy kezelésre van előjegyzésük, de le kell ezt mondaniuk, mert egy előre nem látható ok folytán nem tudják hova tenni kisgyermeküket. Sőt gondolnunk kell a látogatókra is, akik szeretnék megkímélni gyermeküket egy kórterem látványától, vagy egyszerűen túl kicsi a gyermek, hogy a látogatásra magukkal vihessék. Ilyenkor óriási segítséget jelent egy megbízható, helyi gyermekmegőrző.

Hogy ez nem csak egy szép elképzelés, hanem sikeresen megvalósítható recept, azt az Uzsoki Utcai Kórházban 2016 februárjában megnyitott gyermekmegőrző bizonyítja.

dsc_1281_2.JPG

Egy ilyesfajta gyermekkuckó kialakításához mindössze egy alkalmas helyiségre, pár bútorra és játékra van szükség. Mindez pár százezer forintból megoldható, a játékok, foglalkoztató ezközök szaporításában pedig a kórház támogatói, a dolgozók és a kisgyermekes családok is lelkesen segítenek. Szívet melengető érzés, amikor megérkezik valaki az otthon már fölöslegessé vált, vagy éppen évek óta féltve őrzött játékkal, könyvvel, és boldogan adja át a gyermekeknek, vagy teszi le titokban a megőrző pultjára. Természetesen szükség van valakire, aki szakértően gondoskodik a gyerekekről, akire a szülők nyugodtan rábízhatják csemetéjüket. Nálunk egy szakképzett gondozónő foglalkozik a gyerekekkel.

gyermegmegorzo.jpg

Megnyitása óta az Uzsoki Utca Kórház gyermekmegőrzője minden hétköznap (nyáron is) 7:30-15:30 között várja a vizsgálatra érkező betegek, látogatók és dolgozók gyermekeit, 3-10 éves korig. Kreatív kézügyesség-fejlesztő játékokkal, színezőkkel, társasjátékokkal, meseolvasással és sétával tölthetik el a gyermekek az időt, amíg szüleik ügyes-bajos dolgaikat végzik.

Látva, hogy az esetek zömében legalább 2-3 gyermek játszik a megőrzőben elmondható, hogy valóban nagy igény van erre a szolgáltatásra. A nyári időszakban nem ritka a „tumultus” sem, ekkortájt szinte folyamatosan 6-8 gyermek élvezi a programokat. Sok olyan kollégával találkoztam, aki arról panaszkodott mosolyogva, hogy gyermeke nem hajlandó más táborba, vagy éppen a nagyszülőkhöz menni, hanem a mi gyermekmegőrzőnket választja.

A bejegyzés trackback címe:

https://betegfokusz.blog.hu/api/trackback/id/tr311795973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása